אפס הפרדה – מה זה אומר? איפה יש?
יותר ויותר בתי חולים מאמצים את עיקרון "אפס הפרדה", שכפי שניתן לנחש הינו מצב שבו האם והתינוק נמצאים יחדיו לאחר הלידה, מבלי שיצטרכו להיפרד (כפי שקורה פעמים רבות). מצב כזה, שהיה מקובל מאד לפני עשורים רבים, נדמה שחזר לתודעה ולו בזכות היתרונות הרבים שהוא מציע והעובדה שנשים מעוניינות בעצמן להיות קרובות יותר לתינוק כבר מרגע לידתו. מה זה "אפס הפרדה"? כיצד זה בא לידי ביטוי בשטח? מהם יתרונותיו של מצב זה והאם יש גם חסרונות? ומה לגבי אלטרנטיבות? פתרונות אחרים שיכולים להחליף אותו? על כך ועוד, במאמר הבא.
מה זה "אפס הפרדה"
"אפס הפרדה" כאמור הינו מצב שבו לא מפרידים את התינוק מאמו לאחר הלידה, בניגוד לכפי שקורה בדרך כלל, אלא משאירים אותו קרוב אליה, בצמוד למיטתה. מדובר כמובן בהתנהלות טבעית שמקורה ברור. בטבע, התינוקות החדשים נשארים צמודים לאמם עד אשר הם הופכים לעצמאיים ואינם זקוקים לה עוד. תינוק שאיננו צמוד לאמו בטבע חשוף לסכנות רבות, אין לו גישה חופשית לשד האם, למזון הכל כך חשוב לו בתקופת חייו הראשונה והוא חשוף לטורפים המהווים סכנה ממשית לחייו. אימוץ שיטה זו גם אצלנו הפך לפופולארי מאד בשנים האחרונות, ויותר ויותר בתי חולים ומסגרות אחרות מאפשרות לנשים שזה עתה ילדו להישאר צמודות לתינוק גם לאחר הלידה, ומבלי שיועבר לתינוקייה.
היתרונות והחסרונות
שיטה זו מציעה לא מעט יתרונות, וזו גם הסיבה שבגללה נשים רבות בוחרות בה על פני הפתרונות החלופיים המוצעים כיום. ראשית, התינוק צמוד לאמו לאורך כל שהותם בבית החולים. שניהם שוהים במחלקה מיוחדת, נכון להיום, המציעה אפשרות של "אפס הפרדה", מחלקה שבה בכל חדר בדרך כלל ישנן שתי יולדות. האם יוצרת קשר חם וקרוב עם התינוק כבר מהשעות הראשונות לחייו, היא בעצם המגשרת בינו לבין העולם החיצוני והיא מסייעת לו לעבור טוב יותר בין השלב שבו היה ברחם החם והבטוח לשלב שבו הוא מחוצה לו, באוויר העולם. על פי מחקרים שבוצעו בתחום, עקרון "אפס הפרדה" משפר את מערכת החיסון של התינוק וגם עוזר ביצירת ביטחון. האם, אם היא בוחרת בכך, נהנית מסיוע בטיפול כשהיא זקוקה לכך, וזוכה לקבל מענה מצוות המקום. בין אם האמא הלכה למקלחת או לשירותים לרגע, בכל מקרה שכזה ישנה מלווה צמודה, הזמינה לה 24 שעות ויכולה להחליף אותה לכמה דקות. במסגרת שיטה זו, מקבל התינוק את כל החיסונים שלו בצמוד להוריו וגם עובר באופן דומה את כל הבדיקות הנדרשות. האב מלווה את התהליך לאורך כל הדרך, אם הוא מעוניין בכך, ויכול גם הוא ליצור את הקשר הקרוב והחם עם התינוק החדש מרגע לידתו.
החיסרון שבשיטה זו תקף בעיקר לנשים החוות לידות לא קלות. ישנן נשים שזקוקות להתאוששות רבה לאחר הלידה, בין אם הן עברו ניתוח קיסרי ובין אם חוו לידה מאתגרת ולא פשוטה. גם נשים שיולדות בפעם הראשונה זקוקות פעמים רבות להתאוששות ולזמן שבו תוכלנה לדאוג לעצמן מבלי שתצטרכנה לתהות לגבי התינוק. במקרים כאלה, למרות היתרונות הרבים ב"אפס הפרדה" נדרשת אותה הפרדה מהתינוק כדי לאפשר לאם להתאושש כהלכה ולהחלים מהניתוח שעברה. כך היא צוברת כוחות ומתחילה את שלב האימהות כשהיא בטוחה וגם מרגישה טוב יותר.
אלטרנטיבות
ישנן כיום אלטרנטיבות ל"אפס הפרדה". ביות חלקי הוא אחת מהן. ביות חלקי הינו מצב שבו התינוק שוהה בצמוד למיטת אמו בחלק מהזמן ובנפרד ממנה בחלק האחר. למשל, הוא יכול לשהות צמוד אליה במהלך שעות היום (ברציפות) ובשעות הלילה לחזור לתינוקייה. אפשרות נוספת היא שהוא שוהה לצדה בהתאם לרצונה ושבכל רגע נתון היא יכולה להחזירו לתינוקייה. אלטרנטיבה נוספת ל"אפס הפרדה" היא הביות הגמיש. הביות הגמיש מוצע גם הוא כיום בלא מעט בתי חולים והוא אולי אחת השיטות המוצלחות ביותר. במסגרת שיטה זו יכולה האם לבחור האם היא מעוניינת מיד לאחר הלידה ב"אפס הפרדה" ("ביות מלא") או שמא ב"ביות חלקי". היא יכולה להחליט בשלב הראשון לאחר הלידה ש"ביות חלקי" הוא הפתרון המתאים לה, ולאחר כיממה לבחור ב"אפס הפרדה" אם היא רוצה.
היכן זה מוצע כיום
"אפס הפרדה" מוצע כיום בלא מעט בתי חולים בארץ: בהדסה עין כרם, בשערי צדק, בקפלן ברחובות, באיכילוב – ליס, בבית בלניאדו שבנתניה, בזיו שבצפת, האנגלי בנצרת, העמק בעפולה, בשיבא תל השומר , אסף הרופא, בבלינסון בפתח תקווה, בוולפסון בחולון וגם במאיר בכפר סבא. הרשימה מתרחבת כל הזמן ועל כן יש לבדוק ישירות מול אתר בית החולים בו תרצי ללדת.
חשוב להבין ולזכור שהתינוק שלכם הוא שלכם מהרגע הראשון שנולד, תוכלי לבקש להניח אותו עלייך ישר לאחר הלידה, להחליט מי ילווה אותו בזמן הבדיקות, האם לנקות אותו עם חיתול רטוב או לקלח אותו מתחת לברז מים, איזה חיסון יעבור וכל מה שקשור אליו. גם אם הצוות ייתן הרגשה שלא מדובר בהחלטה שלכם, חשוב להיות נעימים ואסטרטיביים בו זמנית עם האחיות והצוות הרפואי. כל זה נכון כמובן בהנחה שהלידה עברה באופן תקין והאם והעובר בריאים.