בדיקת מי שפיר נעשית על פי צורך בחודשים הראשונים להריון. מהי בדיקת מי שפיר? מה היא בודקת? מהו הצ'יפ הגנטי ומתי מומלץ להשתמש בו לשם הבדיקה?
דיקור במי שפיר:
מי השפיר הם הנוזלים הנמצאים ברחם האישה ומקיפים את העובר. במהלך חודשי ההיריון נושרים מגופו של העובר תאים אל תוך נוזל מי השפיר. תאים אלו מכילים כרומוזומים בהם מצוי ה DNA של העובר. בדיקת מי השפיר היא דיקור הנעשה על ידי הרופא, במהלכו הוא מחדיר מחט ארוכה אל רחם האישה ודוגם את מי השפיר. בהמשך, דגימת מי השפיר משמשת על מנת לבצע בדיקות שונות, בעזרתם ניתן לוודא את בריאות העובר.
על ידי בדיקת הכרומוזומים (קריוטיפ) ניתן לגלות מומים, סמנים לתסמונות, בעיות בהתפתחות התקינה של העובר וסיכון למחלות תורשתיות. בהמשך, צ'יפ גנטי היא טכנולוגיה חדישה יותר, המאפשרת לבצע בדיקה יותר מעמיקה, בה ניתן לבדוק את הכרומוזומים ברמה תת מיקרוסקופית. בדיקה זו מאפשרת לגלות תסמונות ובעיות נוספות הקשורות לפיגור ואוטיזם, אותם לא ניתן לאבחן ולראות בבדיקת מי השפיר הרגילה.
למי מומלץ לבצע את הבדיקה ובאיזה שלב?
בדיקת מי השפיר מתבצעת רק לאחר השבוע 16 להריון. כמו כן, לאחר השבוע 22, תתבצע בדיקה מי שפיר רק בהמלצה וליווי של רופא מוסמך וכאשר העילה לבדיקה מוצדקת ומוסברת בכתב. בדיקת מי השפיר תתבצע כאשר ישנו חשש להיווצרות מומים אצל העובר מסיבות שונות:
- כאשר בבדיקות האולטרא סאונד שעברה האישה נמצאו סמנים המעידים על רמת סיכון ועל פי המלצת הרופא המטפל.
- הריונות קודמים אשר בהם היו מומים כרומוזומליים.
- חשד להידבקות בווירוס שעלול לגרום למומים כרומוזומליים.
- היסטוריה של נטילת תרופות אצל הגבר או האישה העלולות להוות גורם להיווצרות מומים.
- סיכון או חשש נוספים בשל אחת מהבדיקות שעברה האישה.
האם לבצע בדיקת מי שפיר עם צ'יפ גנטי?
כאמור, בדיקת הצ'יפ הגנטי מאפשרת לזהות ולגלות מומים רבים יותר מאשר בבדיקת מי השפיר הרגילה. הסיבה המרכזית לביצוע בדיקת מי שפיר ללא צ'יפ גנטי, לרוב נעוצה בעלויות הבדיקה. יחד עם זאת, במקרים רבים נמצאה בדיקה הצ'יפ הגנטי יעלה יותר באבחון ליקויים שלא אובחנו בבדיקת מי השפיר הרגילה ולכן, כיום בשונה מבעבר היא נעשית כמעט בכל בדיקת מי שפיר.
איך מתבצעת הבדיקה?
טרם בדיקת מי השפיר, מומלץ כי האישה תהיה במנוחה של יומיים ותמנע מקיום יחסי מין כשלושה ימים לפני הבדיקה. במהלך הבדיקה, מוחדרת מחט מיוחדת דרך בטן האישה אל שק השפיר תוך צילום אולטרא סאונד. צילום האולטרא סאונד מסיע לרופא לראות היכן להחדיר את המחט כך שהעובר לא יפגע. בעזרת המחט שואבים כמות מזערית של נוזל השפיר. הבדיקה לרוב נמשכת כמה דקות וכרוכה בכאב קל.